Životní pojištění jako ochrana rodinného rozpočtu

Životní pojištění představuje pro pojištěného člověka i pro jeho blízké finanční jistotu v případě nepředvídatelných událostí. Jedná se o důležitý druh pojištění, nad kterým by se měl zamyslet každý živitel rodiny. Přináší pojištěnému jistotu a klid do života. Jedná se tedy o velmi důležité rozhodnutí a jeho výběr je tedy zapotřebí pečlivě zvážit.

 

Pro koho je pojištění vhodné?

Zvážit zřízení životního pojištění by měli všichni živitelé rodin, na kterých jsou jejich blízcí finančně závislí, také ti, kteří si plánují pořídit bydlení na hypotéku, chystají se využít leasing či čerpat úvěr. V těchto případ zřízení životního pojištění skutečně stojí za zvážení. Finančně zajistí osoby blízké (manželku, děti) v případě smrti pojištěného. V případě této nepříjemné události vyplácí pojišťovna pojistné plnění oprávněným osobám.

 

Na co si dát pozor?

Životní pojištění patří mezi složitější finanční produkty, ačkoliv se to tak nemusí na první pohled jevit. Lidé se při jeho sjednávání dopouštějí několika častých chyb. 

Není výjimkou že lidé mají životní pojištění špatně nastavené. Ve smlouvách často vídáme připojištěné riziko smrti následkem úrazu, či smrti při dopravní nehodě. Opomíjena je ale smrt z jakékoliv příčiny. Tuto chybu dělá velké množství lidí, přitom statistiky mluví jasně. Nejčastější příčinou úmrtí v Česku je infarkt myokardu a zhoubná onemocnění. Následkem úrazů zemře v Česku ročně přibližně desetkrát méně lidí. Nemocných lidí je však velké množství a řada z nich jejich následkem umírá.

Mnoho osob má také nastavené nízké pojistné částky. To se však může ukázat jako velice neefektivní. Výši pojistných částek si vždy stanovte tak, aby odpovídala vašim skutečným potřebám. Případně si pojistěte pouze některá rizika/situace, kterých se nejvíce obáváte. Dbejte ale na stanovení adekvátní pojistné částky. Když budete mít špatně nastavenou pojistku, neochrání vás tak, jak potřebujete.